7 tips om uw oldtimer uit zijn winterslaap te halen

Het voorjaar breekt aan: tijd om uw oldtimer uit de winterstalling te halen! De kans is groot dat uw klassieker in de afgelopen maanden lange tijd heeft stilgestaan. Hierdoor is extra zorg en aandacht voor uw oldtimer op zijn plaats, of het nu gaat om het kiezen van de juiste smeermiddelen of het controleren van de bandenspanning. Om straks weer soepel en veilig de weg op te kunnen, geeft Eurol u graag 7 tips om uw oldtimer alvast rijklaar te maken.

1. Gebruik de voorgeschreven motorolie

Motoroliën geschikt voor oldtimers, zoals de Eurol Special 15W-40 of de Eurol Bediga 20W-50, kennen vaak een hogere viscositeit en grotere hoeveelheden fosfor en zink dan moderne motoroliën. Deze moderne motoroliën bieden voor oldtimers echter vaak onvoldoende bescherming. Indien de motor niet gereviseerd is, gebruik dan de origineel voorgeschreven motorolie met bijbehorende verversingsintervallen. De olie dient in ieder geval één keer per jaar ververst te worden.

2. Kies de juiste brandstof

Naast de juiste motorolie is het van belang de juiste brandstof te gebruiken. Moderne brandstoffen, met name E10, kunnen door het lagere octaangehalte en hoger ethanolgehalte namelijk tot schade leiden aan het brandstofsysteem van uw oldtimer. Denk hierbij aan aantasting van kwetsbare onderdelen, snelle degradatie van de brandstof en het verstopt raken van leidingen. Bij veel tankstations wordt E10 sinds oktober vorig jaar verplicht aangeboden. Gaat u voor het eerst weer tanken met uw oldtimer? Houdt hier dan rekening mee bij uw tankstation en verifieer bij twijfel welke brandstof geschikt is voor uw type oldtimer. Let wel dat per tankstation de naamgeving van een brandstof kan verschillen.

Doorgaans is een brandstof met een hoog octaangehalte en laag ethanolgehalte het meest geschikt voor uw oldtimer. Tankt u een brandstof met een lager octaangehalte, bijvoorbeeld EURO 95? Dan is het aan te raden een additief toe te passen dat het octaangetal verhoogt, zoals de Eurol Petrol Octane Improver.

3. Gebruik de juiste koelvloeistof

Houd bij de keuze van de juiste koelvloeistof rekening met de gebruikte materialen in uw oldtimer. Sommige koelvloeistoffen bevatten namelijk stoffen die deze materialen kunnen aantasten. Voor klassieke auto’s wordt aangeraden de Eurol Coolant -36°C BS 6580 koelvloeistof te gebruiken. Deze is namelijk verdraagzaam met alle toentertijd gebruikte materialen. Controleer voordat u de weg opgaat of uw koelvloeistofniveau nog op peil is.

4. Pas de voorgeschreven remvloeistof toe

In de keuze van een remvloeistof voor uw oldtimer is de voorgeschreven kwaliteit leidend. Een verkeerde remvloeistof kan namelijk leiden tot aantasting van de rubbers en lekkage, met schade aan het remsysteem tot gevolg. Houd daarnaast de aanbevolen verversingstermijn aan. Zo voorkomt u dat u de weg opgaat met een verouderde of vervuilde vloeistof die het remsysteem aantast.

Hierbij is het niet aan te raden te wisselen van een op siliconen gebaseerde DOT 5 remvloeistof naar een glycolether gebaseerde DOT 3, 4 of 5.1 (of andersom). Aangezien de vloeistoffen niet in elkaar kunnen oplossen, is enkel het reinigen van het systeem onvoldoende. Het gehele remsysteem moet ontdaan zijn van enige contaminatie van de eerder gebruikte remvloeistof, waardoor het vaak nodig is het volledige remsysteem om te bouwen. Contact tussen deze beide soorten remvloeistoffen zorgt namelijk voor complicaties in uw remsysteem. Daarnaast zijn er onderdelen in remsystemen die speciaal geschikt zijn om samen te werken met slechts één van beide typen remvloeistof. Mocht een systeem geschikt voor DOT 4 bijvoorbeeld volledig vloeistofvrij gemaakt worden, dan kunnen er alsnog problemen ontstaan als de afdichtingen in aanraking komen met een op siliconen gebaseerde DOT 5. Eurol raadt daarom aan de oude remvloeistof te wisselen voor een verse remvloeistof met eenzelfde chemische samenstelling.

5. Geef aandacht aan het interieur en exterieur

Niet alleen op het gebied van vloeistoffen heeft uw oldtimer aandacht nodig. Bevat uw oldtimer delen van chroom en aluminium? Of wilt u de rubbers van uw deuren en ramen optimale bescherming bieden tegen weersinvloeden? Kies dan voor een Vaseline of Siliconenspray, zoals Eurol Vaseline Protect Spray of Eurol Silicone Multi Spray. Lederen bekleding kan behandeld en behouden worden met Eurol Leather Grease.

6. Controleer de bandenspanning

Al tijdens de winterstalling is het van belang uw bandenspanning op peil te houden. Controleer daarom regelmatig of de bandenspanning bij uw oldtimer nog hoog genoeg is. Op die manier houden uw banden een goede ronding. Gaat u binnenkort weer voor het eerst de weg op met uw oldtimer? Controleer dan nogmaals of uw bandenspanning voldoende hoog is.

7. Check de verlichting

Wellicht ten overvloede, maar daardoor niet minder relevant: controleer voordat u de weg opgaat of alle verlichting nog werkt. Zo bent u altijd goed zichtbaar voor uw medeweggebruikers.

Verzorging in de winterstalling

Houdt u uw oldtimer nog een tijdje binnen? Of zet u uw auto over enkele maanden weer in de stalling? Ook dan heeft Eurol verschillende tips om uw klassieke auto goed te onderhouden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat uw auto in een goed geventileerde ruimte staat en goed gewassen en gedroogd is, het liefst door rijwind. Daarnaast is het raadzaam om de pedalen tijdens stilstand soepel te houden door ze goed in te blijven drukken. Zorg er ook voor dat uw oldtimer in de stalling niet op de handrem staat. Deze kan hierdoor mogelijk vast komen te zitten. Laat tot slot de brandstoftank van uw oldtimer gevuld tijdens de winterstalling. Zo verkleint u het risico op corrosie en roestvorming. Om uw benzine te beschermen tijdens stilstand van uw oldtimer, is Eurol Petrol Fuel Treat zeer geschikt. Hiermee voorkomt u onder andere vergomming van de brandstof en plakkende vlotternaalden.

Welke smeermiddelen voor uw oldtimer?

Eurol biedt een breed aanbod producten, waaronder verschillende smeermiddelen die bij uitstek geschikt zijn voor klassieke voertuigen. Bent u op zoek naar de juiste smeermiddelen voor uw oldtimer? Raadpleeg dan de Eurol Olieadviseur via onze website of app. U kunt zoeken op het segment ‘classic cars’, waar u vervolgens verschillende merken en modellen oldtimers terugvindt.

Wilt u advies om specifieke (technische) symptomen te verhelpen? Gebruik dan de Eurol Additievenadviseur. Deze adviseur geeft productadvies om verschillende problemen te voorkomen en op te lossen, zoals hoog olieverbruik, verhelpen van lekkages en bescherming tegen slijtage. Vindt u geen passend advies voor uw voertuig? Neem dan contact op