5 Tips voor een lang stilstaande auto

Door de Coronacrisis staan veel auto’s een langere tijd stil. Deze stilstand heeft effect op verschillende onderdelen van de auto, zoals de accu, lak, remmen en banden. Om problemen te voorkomen en straks weer veilig de weg op te gaan, geven we u graag 5 tips.

1. Check de vloeistoffen

Controleer regelmatig het motoroliepeil, de koelvloeistof, remvloeistof en ruitensproeiervloeistof. Vul voordat u gaat rijden de vloeistoffen bij en ververs indien nodig.

2. Blijf met uw auto rijden

Maak na hooguit twee weken stilstand een langere autorit van zo’n 30 minuten. Door langdurige stilstand kan de accu namelijk leegraken. Tijdens het rijden kan deze weer bijladen en kan de motor op temperatuur komen. Hierdoor verdampt het water in de motorolie grotendeels en wordt vorming van sludge (drab) voorkomen.

3. Verwijder vuil

Houd uw auto niet alleen van binnen, maar ook van buiten goed schoon. Voorkom blijvende lakschade door vervuiling, zoals hars van bomen en vogelpoep, te verwijderen.

4. Controleer de bandenspanning

Check regelmatig de bandenspanning voordat u de weg opgaat. Iedere band loopt namelijk vanzelf langzaam leeg. Dit is niet alleen slecht voor de band zelf, maar ook voor de grip én het milieu.

5. Denk aan de houdbaarheid van de benzine

Tankt u E10 benzine? Dan is het goed te weten dat deze brandstof minder lang houdbaar is dan E5 benzine. Het kan geen kwaad de auto een aantal weken met E10 benzine te laten staan. Wanneer uw auto een langere tijd stilstaat, is het beter E5 benzine (bij) te tanken. Ook is het aan te raden uw auto te parkeren met een volle tank. Zo is er geen ruimte voor lucht (en vocht) om in de tank te condenseren.